Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Υγιεινή πίτσα με 47 θρεπτικά συστατικά!

Toronto Pizza Volos - Delivery Pizza
Υγιεινή πίτσα με 87 θρεπτικά συστατικά!Πίτσες με 47 θρεπτικά συστατικά και «πιο υγιεινές από τις έτοιμες σαλάτες του εμπορίου» άρχισαν να διατίθενται στη Βρετανία.
Ο επινοητής τους δρ Μάικ Λιν, καθηγητής Διατροφής του Ανθρώπου στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, υποστηρίζει ότι είναι οι πιο υγιεινές πίτσες στον κόσμο – και το μοναδικό θρεπτικά ισορροπημένο, έτοιμο γεύμα. «Κανείς κατά το παρελθόν δεν είχε σχεδιάσει ένα γεύμα που περιέχει τα πάντα στις σωστές αναλογίες», δήλωσε στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Παχυσαρκίας, στο Λίβερπουλ, προσθέτοντας πως είναι πολύ περήφανος γι’ αυτές.
Οι πίτσες ονομάστηκαν Eat Balanced, διατίθενται σε τρεις γεύσεις και βρίσκονται στα ράφια των βρετανικών σούπερ μάρκετ εδώ και λίγες μέρες. Για να τις μετατρέψει στο «τέλειο γεύμα», ο δρ Λιν συνεργάσθηκε με τον επιχειρηματία Ντόνι Μακλίν, ο οποίος σκέφτηκε να τους προσθέσουν φύκια, τα οποία ήδη χρησιμοποιούνται σε αρτοσκευάσματα τύπου Artisan (σ.σ. είναι πολύ αφράτα και με μικρό βάρος) και περιέχουν ελάχιστο αλάτι (η περιεκτικότητά τους σε νάτριο είναι μόλις 3,5% έναντι 40% που έχει το επιτραπέζιο αλάτι).

Είναι επίσης πλούσια σε ιώδιο, ψευδάργυρο, βιταμίνη Β12 και σίδηρο. Τα φύκια προστίθενται στην πίτσα σε μορφή σκόνης και αναμιγνύονται με την βάση της, η οποία παράγεται κατά το ήμισυ από αλεύρι ολικής αλέσεως. Για να αυξήσουν εξάλλου την περιεκτικότητα των προϊόντων τους σε βιταμίνη C, οι δύο άντρες πρόσθεσαν κόκκινη πιπεριά στην σάλτσα ντομάτας, ενώ με αντίστοιχες παρεμβάσεις αύξησαν την περιεκτικότητά τους σε μαγνήσιο, κάλιο, φολικό οξύ, βιταμίνη Α και σε πολλά άλλα ιχνοστοιχεία και βιταμίνες.

Το τυρί με το οποίο επιστρώνεται η πίτσα είναι μία απλή, φυσιολογική μοτσαρέλα. Κάθε πίτσα παρέχει 600 θερμίδες, οι οποίες αντιστοιχούν στο περίπου 30% των ημερησίων θερμίδων που συνιστώνται για τον μέσο ενήλικα, προκειμένου να διατηρήσει σταθερό το βάρος του. Ο δρ Λιν τόνισε ότι αναλύοντας όσες έτοιμες σαλάτες διατίθενται στα βρετανικά σούπερ μάρκετ διαπίστωσε πως άλλες περιέχουν περισσότερες θερμίδες απ’ όσες οι νέες πίτσες και άλλες πολύ λιγότερα θρεπτικά συστατικά. «Βρείτε μου μία σαλάτα του εμπορίου που να μπορεί να συγκριθεί με την Eat Balanced πίτσα», είπε χαρακτηριστικά. «Τόσα χρόνια δεν έχω βρει ούτε μία». Οι νέες πίτσες είναι κατεψυγμένες, διότι μελέτες του δρος Λιν έδειξαν ότι με την κατάψυξη διατηρούν περισσότερο την θρεπτική αξία τους.

πηγή: tanea.gr